Іван Кревецький в історико-культурному житті Львова - Федунишин, Л. (Краєзнавство, 2021)
Мета дослідження полягає у з’ясуванні багатоаспектної діяльності І. Кревецького в історико-культурному житті Львова, а саме висвітлення його постаті як члена Наукового товариства ім. Шевченка, історика-краєзнавця, бібліотекаря, редактора та видавця. Методологія. У науковому пошуку авторка спиралася на головні принципи історичної науки – об’єктивності й історизму. При
визначенні структури студії використано проблемно-хронологічний підхід. Наукова новизна визначається тим, що авторкою на основі джерельної бази розкрито роль І. Кревецького в громадсько-культурному житті Львова, проаналізовано його різноаспектні науково-просвітницькі праці. Вченого представлено як популяризатора української культури, який залишив багату творчу спадщину з історії
стародруків, перших друкованих книг, періодичних видань і книгозбірень Львова. Висновки. У результаті
аналізу джерел з’ясовано, що І. Кревецький був свідком та активним учасником національного та науково-культурного руху галицьких українців як випускник Української академічної гімназії у м. Львові,
студент історичної групи філософського факультету Львівського університету, член національного
товариства «Академічна громада», активний учасник історичного семінару М. Грушевського та Товариства прихильників української літератури, науки і штуки. Він брав участь у студентській боротьбі за український університет, де згодом здійснював педагогічну діяльність як керівник наукового
семінару з військової історії в Українському (Таємному) університеті у Львові. І. Кревецький, будучи
директором бібліотеки НТШ у Львові, комплектував фонди книгозбірні, організував роботу нових відділів. Вчений здійснював різнопланову редакційно-видавничу діяльність, працював як видавець, дописувач, рецензент, оглядач багатьох літературно-наукових видань, збірників, газет та журналів. The researchis aiming to clarify the multidimensional activity of I. Krevetskyi in the historical
and cultural life of Lviv, namely to elucidate his figure as a member of Shevchenko Scientific Society, local
historian, librarian, editor and publisher. The research methodology. In scientific research, the author relied
on the basic principles of historical science – objectivity and historicism. The problem-chronological approach
was used to determine the structure of the studio. The scientific novelty is determined by the fact that the author,
based on the source base, revealed the role of I. Krevetskyi in the social and cultural life of Lviv, analysed his
various scientific and educational works. The scientist is presented as a populariser of the Ukrainian culture,
who has left a rich creative legacy in the history of old printed books, first printed books, periodicals and book
collections of Lviv.Conclusion. As a result of the analysis of sources, it became clear that
I. Krevetskyi was a witness and an active participant in the national and scientific and cultural movement
of Galician Ukrainians. He was a graduate of the Ukrainian Academic High School in Lviv, a student
of the historical group of the Philosophical Faculty of Lviv University, a member of the National Society
“Academic Community”, an active participant of the historical seminar of M. Hrushevskyi and the Society
of Supporters of Ukrainian Literature, Science and Art. He participated in the student fight for the Ukrainian
University, where he later carried on teaching activities as the head of a scientific seminar on military history
at the Ukrainian (Secret) University in Lviv. As a director of the NTSh library in Lviv, I. Krevetskyi
completed the book collections and organized the work of new departments. The scientist carried out various
editorial and publishing activities, worked as a publisher, contributor, reviewer, editor of many literary and
scientific publications, collections, newspapers and magazines.