Північно-Кримський канал: історія та екологічні наслідки будівництва - Маньковська, Р. (Краєзнавство, 2021)
У статті розглядається історія будівництва Північно-Кримського каналу, який започаткував
стрімкий соціально-економічний розвиток Кримського півострова. На основі історичних фактів
переконливо доводиться роль України в докорінних перетвореннях в Криму, в задоволенні потреб
його мешканців питною водою, забезпеченні розвитку промислового та сільськогосподарського виробництва, перетворенні півострова на курортну здравницю. Однак зведення штучної іригаційної
системи мало негативні наслідки в екологічному, соціально-економічному та історико-культурному
аспектах, які і до сьогодні впливають на суспільство і природу України. Наголошується на суттєвих змінах природної гідрогеологічної обстановки на території Нижньодніпровської дельтової рівнини, проблемах розвантаження підземних вод у бік моря. Важкі наслідки радянської гігантоманії понесла третя за величиною ріка в Європі – Дніпро, яка перетворилася на каскад водосховищ, викликає занепокоєння стан екосистеми Чорного моря. Нині антропогенний вплив та нераціональне природокористування на Півдні України та Криму негативно позначилися на довкіллі та відбиваються на стані здоров’я населення. The article examines the history of the construction of the North Crimean Canal, which initiated the
rapid socio-economic development of the peninsula. Based on historical facts, there has been proved
Ukraine’s role in radical transformations in Crimea, in meeting the needs of its inhabitants with drinking
water, ensuring the development of industrial and agricultural production, transforming the peninsula into
a resort. However, the construction of an artificial irrigation system had negative consequences in environmental,
socio-economic, and historical-cultural aspects, which still affect the society and nature of
Ukraine. The author emphasizes significant changes in the natural hydrogeological situation on the territory
of the Lower Dnieper Delta Plain, problems of groundwater discharge towards the sea. The thirdlargest river in Europe, the Dnieper, suffered severe consequences of Soviet gigantism and became a cascade
of reservoirs. As a result, a flooded waterway with a stable ecosystem has lost its innumerable riches:
floodplain meadows, endless pastures, gardens, forests, Ukrainian fertile chernozems, flora and fauna,
hundreds of villages. In addition, the state of the Black Sea ecosystem is a matter of concern. Currently,
anthropogenic impact and irrational use of nature in the South of Ukraine and Crimea have negatively
affected the environment and affect the health of the population.