Сліди катастрофічної повені в районі м. Канів на початку голоценового періоду - Пазинич, В.Г. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2009)
У статті наведено приклади знаходження в алювіальній товщі лівого берега Дніпра в районі м. Канів уламків пісковиків та лінз уламкового матеріалу. Високе залягання цих лінз та значна кількість уламків на поверхні вказували на те, що їх наявність пов’язана із сильною повінню. Радіовуглецеве датування перевідкладених молюсків Viva Parus показало, що ця подія сталася приблизно 10800±120 років тому. В статье приведены некоторые примеры нахождения в аллювии левого берега Днепра в районе г. Канева обломков песчаника и линз обломочного материала. Высокое залегание линз и наличие обломков на поверхности говорит о том, что их присутствие обусловлено сильным поводком. Радиоуглеродное датирование моллюсков Viva Parus показало, что паводок был приблизительно 10800±120 лет тому назад. The article contains examples when the fragmental debris are bedding in the alluvium sands on the left Dnipro-river bank. High altitude for this debris and locations on the surface are appointing on the superflood. The fossils C14 dating show this event had took place near 10800±120 BP.