Побудова та шляхи дослідження моделі розподілу сполук азоту між органами рослин ярої пшениці - Скорупський, Б.В. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2009)
Розроблено модель розподілу сполук азоту між органами рослин ярої пшениці з використанням даних про удобрення, погодні умови та параметри росту, а також про структуру рослинного покриву посіву під час вегетації. Запропоновано апроксимацію логістичними кривими і рівняннями функцій росту в часі компонент рослинного покриву під час вегетації та загальну схему проведення обчислювального експерименту на ПЕОМ для уточнення параметрів залежностей у моделі з метою прогнозування білковості зерна ярої пшениці. Разработано модель распределения соединений азота между органами растений яровой пшеницы с использованием данных об удобрениях, условиях погоды, о параметрах роста и структуры растительного покрова во время вегетации. Предложено аппроксимацию логистическими кривыми и уравнениями процессов динамики роста во времени компонент растительного покрова во время вегетации и общую схему вычислительного эксперимента для уточнения параметров зависимостей в модели с целью прогнозирования белковости зерна яровой пшеницы. The model of nitrogen compounds distribution among plant organs of spring wheat is elaborated the data of manure, weather conditions, and parameters of growth and structure of plant crops cover during vegetation period are used. The approximation of growth functions of plant cover compounds (leaves, stalks) with logistic equations and curves is assumed. The general scheme of computation experiments with model (for make more exact the model dependents parameters) is suggested with intention to forecast the protein contents of spring wheat corn.