Асиметричний органокаталіз — новітня стратегія конструювання хіральних молекул для сучасної техніки, технології та медицини (Нобелівська премія з хімії 2021 року) - Вовк, М.В. (Вісник НАН України, 2021)
В короткій оглядовій статті відображено ключові аспекти формування
та розвитку впродовж останніх 20 років асиметричного органокаталізу
як нового потужного інструменту для конструювання хіральних органічних молекул. Відзначено роль творців стратегії асиметричного органокаталізу — Беньяміна Ліста і Девіда Макміллана, яких у 2021 р. було
удостоєно Нобелівської премії з хімії. Розкрито принципові переваги органокаталітичної методології порівняно з іншими методами асиметричного синтезу. Проаналізовано найтиповіші способи активації асиметричних
органокаталізаторів та описано нові напрями їх використання. Особливу
увагу приділено результатам досліджень вітчизняних науковців у галузі асиметричного органокаталізу. A brief review article shows key aspects of the formation and development of asymmetric organocatalysis over the past
two decades as a powerful new tool for the design of chiral organic molecules. The role of the creators of asymmetric organocatalysis
strategy Benjamin List and David MacMillan, who were awarded the Nobel Prize in Chemistry in 2021, is
emphasized. The fundamental advantages of the organocatalytic methodology in comparison with other methods of
asymmetric synthesis have been revealed. The most typical methods of asymmetric organocatalysts activation have been
analyzed and examples of new directions of their use have been given. Special attention is paid to the results of the Ukrainian
scientists’ research in the field of organic organocatalysis.