Классификация синоптических процессов штормов в Азово-Черноморском бассейне - Воскресенская, Е.Н.; Наумова, В.А.; Евстигнеев, М.П.; Евстигнеев, В.П. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2009)
Выполнена классификация крупномасштабных синоптических процессов, приводящих к штормовым условиям в Азово-Черноморском бассейне, основанная на объективном методе кластерного анализа. Проведен анализ синоптических процессов штормов в Азово-Черноморском бассейне с использованием полученной классификации за период 1954-2008 гг. Виконано класифікацію великомасштабних синоптичних процесів, що призводять до штормових умов в Азово-Чорноморському регіоні, яка базується на об'єктивному методі кластерного аналізу. Здійснено аналіз штормових синоптичних ситуацій в Азово-Чорноморському регіоні з використанням отриманої класифікації за 1954-2008 роки. The classification of large-scale synoptic processes leading to the storm conditions in the Azov-Black sea region based on objective method of cluster analysis has been made. Analysis of the storm synoptic situations in Azov-Black sea region has been carried out using the obtained classification during the period of 1954-2008.