Наукові засади фітобіотичної стратегії збереження навколишнього середовища в сучасних умовах (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 27 жовтня 2021 р.) - Дідух, Я.П. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді акцентовано увагу на актуальності й гостроті проблеми втрати біорізноманіття в умовах змін клімату та інтенсивного антропогенного впливу. Наведено результати досліджень установ НАН України, які свідчать про значущість рослинного світу та необхідність його збереження як ключового компонента біосфери, який забезпечує її збалансоване функціонування та розвиток. Наголошено, що неможливо стабілізувати зміни клімату, не зберігаючи і не рятуючи при цьому біосферу. Слід відмовитися від системи утилітарної класифікації відносин між людиною та природою, побудованої на основі використання, експлуатації, а не збереження природних ресурсів. Обґрунтовано необхідність розроблення фітобіотичної стратегії збереження навколишнього середовища та запропоновано низку першорядних завдань, які сприятимуть приєднанню України до Європейського зеленого курсу. The report focuses on the urgency and severity of the problem of biodiversity loss in the context of climate change and intense anthropogenic impact. The results of research of the institutions of the National Academy of Sciences of Ukraine are given; they indicate the importance of flora and the need to preserve it as a key component of the biosphere, which ensures its balanced functioning and development. It is emphasized that it is impossible to stabilize climate change without preserving and saving the biosphere. It is necessary to abandon the system of utilitarian classification of relations between man and nature, built on the use, exploitation, rather than conservation of natural resources. The necessity of developing a phytobiotic strategy for environmental protection is substantiated and a number of priority tasks which will promote Ukraine's accession to the European Green Deal are proposed.