До питання співвідношення мови-системи та мови-стандарту - Васильєва, Л.П. (Мовознавство, 2002)
Мова як система підлягає лінгвістичним, а мова як стандарт — соціолінгвістичним закономірностям. У цій дихотомії штокавська система має можливість для реалізації в чотирьох стандартах: сербському, хорватському, боснійському та чорногорському. Відмінності між ними виявляються на всіх мовних рівнях і релевантні особливостям у культурі, вірі, ментальності, а отже, зумовлені соціолінгвістичними чинниками. Language as a system is subject to linguistic, and language as a standard — to socio-linguistic laws. This dichotomy presents Shtokavian system respectively as a possibility for the realization in four standards: Serb, Croatian, Bosnian and Montenegrin. The differences between them can be found on all language levels and relevant to the peculiarities in culture, mentality and thus are condi¬tioned by socio-linguistic factors.