Канцерогенні речовини в повітрі робочої зони як фактор ризику для працюючих на підприємствах підпорядкованих ДЗ «СЕС на Південно-Західній залізниці» - Щупак, А.П.; Яворська, О.В.; Слушна, В.С. (Журнал Хроматографічного товариства, 2008)
Праця робітників багатьох професій, пов'язаних із забезпеченням руху потягів, здійснюється під впливом комплексу шкідливих факторів виробничого середовища, в тому числі канцерогенних речовин у повітрі робочої зони. Запобігання шкідливого впливу канцерогенних речовин на виробництві, яке має велике значення для профілактики професійного раку, неможливе без регулярного лабораторного моніторингу. Централізованою санітарно-гігієнічною лабораторією ДЗ "СЕС на Південно-Західній залізниці" протягом 2005–2007 років здійснювався контроль за 15 канцерогенними речовинами у повітрі робочої зони підпорядкованих підприємств. Вимірювання канцерогенних речовин складали 12–37% від загальної кількості проб. Для цих речовин частка проб із перевищенням санітарно-гігієнічних нормативів була достовірно вища, ніж для загальної сукупності проведених вимірювань. Вміст пилу деревини, епіхлоргідрину та свинцю в більшості проб перевищував гігієнічні нормативи. Труд работников многих профессий, связанных с обеспечением движения поездов, осуществляется под воздействием комплекса вредных факторов производственной среды, в том числе канцерогенных веществ в воздухе рабочей зоны. Предупреждение вредного воздействия канцерогенных веществ на производстве, которое имеет большое значение для профилактики профессионального рака, невозможно без регулярного лабораторного мониторинга. Централизованной санитарно-гигиенической лабораторией ГУ "СЭС на Юго-Западной железной дороге" на протяжении 2005–2007 годов проводился контроль содержания 15 канцерогенных веществ в воздухе рабочей зоны поднадзорных предприятий. Исследования на содержание канцерогенных веществ составляли 12–37% от общего количества проб. Для этих веществ доля проб с превышением санитарно-гигиенических нормативов была достоверно выше, нежели для общей совокупности проведенных исследований. Содержание пыли древесной, эпихлоргидрина и свинца в большинстве проб превышало гигиенические нормативы. The workers labor in many occupations, linked with supplying trains traffic, associated with numerous unhealthy occupational factors, including exposure to carcinogens in workplace air. Prevention of unhealthy effects of carcinogens on workplace is very important to prophylaxis for occupational cancer and impossible without regular laboratory monitoring. In 2005–2007 15 carcinogenic substances was controlled in workplace air by Centralized Sanitary-Hygienic Laboratory of Public Institution "SES on South-West Railway" on supervised plants. About 12–37% of total amount of collected samples was tested on carcinogenic substances. Portion of samples that not meets the sanitary standards was substantially greater than same portion of all collected samples. Concentrations of wood dust, epichlorhydrin and lead in majority of samples was greater then sanitary standards.