Лінгвістичний і лінгвокультурологічний статуси образу-еталона - Мізін, К.І. (Мовознавство, 2007)
У статті окреслюється лінгвістичний і лінгвокультурологічний статуси образу-еталона, оскільки цей термін функціонує не лише в лінгвістиці, а й у психології та кібернетиці. Визначення лінгвокультурологічного статусу є особливо актуальним з огляду на те, що термінна система лінгвокультурології перебуває на стадії формування базових понять. Образ-еталон розмежовується з поняттями-корелятами за допомогою аналізу його релевантних відношень з останніми, враховуючи різнорівневість кодування інформації. In the article the linguistic and linguocultural statuses of image-standard are outlined, as this term functions not only in linguistics but also in psychology and cybernetics. Determination of linguocultural status is especially urgent taking into consideration the fact that the terminology system of linguoculturology is on the stage of hase concepts forming. Image-standard differs from con- cepts-correlates by means of analysis of its relevant relationships with these concepts-correlates, taking into account different levels of code of information.