Семантична неологізація як спосіб збагачення словникового складу української мови - Стратулат, Н.В. (Мовознавство, 2007)
Стаття присвячена вивченню активних процесів розвитку лексичного складу української мови з 80-х років XX ст. на матеріалі нового тлумачного Словника української мови в 20-ти томах. На основі компонентного аналізу досліджено семантичні неологізми, схарактеризовано семантичні процеси (метафоризація, термінологізація та детермінологізація), що зумовили появу нових значень, встановлено основні твірні моделі, які лягли в їх основу, а також сфери функціонування інноваційних одиниць в українській літературній мові. The article focuses on of the stude of active processes in the development Lexikai struchure of Ukrainian from 80 years of XX th centuri to the material of new Explanatory dictionary of Ukrainian in 20 volumes. In the dissertation semantics processes, with heve caused occurrence of new values, are characterised. The basic basismodels, which lay dawnin a basis of semantic neologisms are established. On the componental analis semantics neologism are investigated.