Ященко Т. А. Каузация в русском языковом сознании - Синельникова, Л.; Прадід, Ю. (Мовознавство, 2007)
Рецензія на книгу: Ященко Т. А. Каузация в русском языковом сознании. Симферополь : «ДИАИПИ», 2006.— 478 с.
У гуманітарному науковому просторі України спостерігається очевидний монографічний бум, що цілком зрозуміло: вчені одержали можливість відкритої та широкої інтерпретації мовного матеріалу в умовах поліпарадигмального підходу, що пов’язує мову і мислення, мову і свідомість, мову і культуру. Т. А. Ященко у монографії звертає увагу на такого роду поліпарадигмальність. Предмет дослідження — каузація, яка, за визначенням автора, являє собою об’ємне інтегроване поле значень, смислів, що реалізуються в безлічі способів і форм мовного вираження. Є й інший предмет уваги — мовна свідомість. Подвійний предмет ускладнює дослідницьке завдання: потрібно не лише зіставити каузацію з мовною свідомістю, але й показати, що це якась єдність, цілісність, яка підкоряється універсальному закону взаємозв’язку.