Трансформації розмовного стилю в інтернет-комунікації - Чемеркін, С.Г. (Мовознавство, 2007)
У статті розглядаються процеси, характерні для розмовного стилю в інтернет-комуніка- ції. Проведене дослідження показало, що розмовний стиль у віртуальному середовищі зазнає суттєвих трансформацій, нових для сучасної української мови. Використання некодифікова- них засобів реалізації тексту, специфічних графічних знаків, відсутність усного варіанта розмовного стилю в Інтернеті спричиняється до суттєвих змін цього стилю. Диференційовано активні процеси, закономірні для розвитку розмовного стилю української мови, від деструктивних явищ, які перешкоджають успішній комунікації. The article deals with the processes which feature the conversational style of the Internet communication. The conducted research revealed that the conversational style of the virtual media underwent substantial changes new for the modem Ukrainian language. The usage of the uncodified means of the text’s realization, special graphic symbols, absence of the spoken language in Internet lead to the fundamental changes of this style. The active processes characteristic of the Ukrainian language conversational style are differentiated from the destructive phenomena which stand in the way of the successful communication.