Старожитня гідронімія України і праслов’янський ономастичний континуум - Шульгач, В.П. (Мовознавство, 2008)
Стаття присвячена проблемі реконструкції праслов’янського гідронімного фонду України. До основних лінгвістичних критеріїв виділення праслов’янського стратума автор відносить структуру архетипу, ареал його рефлексів, словотвірну модель та ін. Етимологічний аналіз розглядається як одна з головних засад діахронної стратиграфії та реконструкції фондової гідронімії слов’ян. Автор констатує на всій території України наявність назв гідрооб’єктів, що можуть кваліфікуватися як праслов’янські. The article is devoted to the reconstruction of the Old-Slavonic hydronymic fund of Ukraine. According the author, there main linguistic criteria of the Old-Slavonic stratum picking out are: archetype structure, its reflexes areas, word-building model etc. The etymologic analysis is regard as one of the main principles of diachronic stratigraphy and fund hydronymy of the Slaves reconstructions. The author states that in the whole territory of Ukraine there qualified as Old-Slavonic names of hydro objects are available.