Сучасні тенденції до перегляду нормативних засад української літературної мови і явище пуризму - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2008)
У статті розглядаються сучасні тенденції (кінець XX — початок XXI ст.) до перегляду нормативних засад української літературної мови з метою як відновлення її питомих, органічних особливостей, так і дальшого вдосконалення системи її номінативних та виражальних засобів (як вияв дії різних пуристичних процесів на тлі інших сучасних слов’янських літературних мов). The article deals with the modem tendencies (the end of XX — the beginning of XXI centuries) to revision of the normative principles of the Ukrainian standard language with the purpose of revival of its proper peculiarities and purification of the consequences of influence of other languages, mainly Russian (against a background of other modem Slavonic standard languages).