Народнорозмовний складник лексичної та фразеологічної систем національної мови - Баранник, Д.X. (Мовознавство, 2008)
У грудні 2008 р. виповнюється 85 років відомому українському мовознавцеві, доктору філологічних наук, професорові, який тривалий час очолював кафедру української мови Дніпропетровського національного університету, Дмитрові Харитоновичу Баранникові. Д. X. Баранник є визнаним авторитетом у багатьох сферах українського мовознавства, таких, як граматика, функціональна стилістика, дослідження діалогічного та монологічного мовлення, мова засобів масової комунікації, культура мови, сучасний стан і тенденції розвитку української літературної мови, лексикографії. З-під його пера вийшов ряд монографій, ним написані розділи в п’ятитомному академічному виданні «Сучасна українська літературна мова».
Друкуючи нову розвідку Д. X. Баранника, редколегія журналу «Мовознавство» щиро вітає ювіляра й зичить йому здоров’я та творчого довголіття.
У статті зроблена спроба визначити функціонально-лінгвістичний статус так званих некодифікованих лексичних і фразеологічних одиниць мови. Пропонується кваліфікувати їх як конститутивний рівневий компонент розмовного стилю. У цьому зв’язку обґрунтовується потреба системного лінгвістичного опису розмовного стилю — одного з найпродуктивніших і специфічних функціональних різновидів загальнонародної мови. This paper is an attempt to determine functional and linguistic status of the so-codified lexical and phraseological linguistic units. It is proposed to qualify them as constituent level component of colloquial style. In this connection the necessity of systematic analysis of colloquial style, one of the most productive and specific functional varieties of the language, is grounded.