Про українську дієслівну парокситонезу - Винницький, В.М. (Мовознавство, 2008)
У статті з’ясовано час, шляхи і причини виникнення парокситонного наголошування дієслів у 1-ій особі однини теперішнього часу на тлі свідчень інших слов’янських мов, висвітлено його функціонування в українських акцентованих пам’ятках кінця XVI—початку XVIII ст., південно-західних говорах, поетичних творах XVIII-XX ст., у сучасному усному мовленні. The article focuses on the time, ways and reasons of the appearance of the verbal paroxytone in
the 1 -st person singular of the present tense in comparison with other Slavonic languages which serve
as a background for the analysis. It elucidates its functioning in the Ukrainian accentuated monuments
of the end of the XVI — the beginning of the XVIII century, West Ukrainian dialects, poetry
of the XVIII-XX centuries, modem speech.