Історичні та сучасні тенденції розвитку категорії звертання в індоєвропейських мовах - Пономаренко, В.П. (Мовознавство, 2008)
На основі численних фактів романських, германських, слов’янських та інших мов, що характеризують постійні зміни в системі звертання, робиться спроба визначити основні напрями історичної еволюції даної категорії і сформулювати відповідні типологічні узагальнення. On the basis of Romance, Germanic, Slavonic and other languages’ numerous facts, an attempt is made to define the main trends of historical evolution of this category and to formulate corresponding typological conclusions.