До проблеми фоносемантичних явищ та універсалій у германських та слов’янських мовах - Кушнерик, В.І. (Мовознавство, 2008)
У статті з’ясовано функціонування асоціативно-символічного значення в близько- та віддаленоспоріднених мовах. Цю проблему розглянуто з погляду зіставного аналізу різноманітних фонологічних систем за допомогою психолінгвістичного експерименту за ознаковими шкалами. Поставлено питання про існування фоносемантичних універсалій, визначено їхній статус. The article reveals the functioning of an associative-symbolic meaning in both close-affined and distant-affined languages. This problem was considered from the point of view of comparative analysis of various phonological systems by means of psycholinguistic experiment according to attributive scale. There was raised the question on existence of phonosemantic universais and their status was defined.