Передумови будівництва залізниць на півдні України у другій половині XIX - на початку XX століть - Шаригіна, О. (Сiверянський лiтопис, 2009)
У статті досліджуються причини виникнення залізничного транспорту на Півдні України у другій половині XIX - на початку XX століть, а також проблеми розробки проектів і специфіка їхнього будівництва. Зазначається, що розгортання залізничного будівництва на українських землях у другій половині ХІХ століття було пов'язане з географічним положенням краю, його природними багатствами, економічними змінами в господарстві. Важливою причиною прискорення залізничного будівництва була поразка Росії у Кримській війні 1854-1856 рр. та буржуазні реформи 60-80-х років ХІХ ст. В статье исследуются причины возникновения железнодорожного транспорта на Юге Украины во второй половине XIX - в начале XX в., а также проблемы разработки проектов и специфика их реализации. Отмечается, что развертывание железнодорожного строительства на украинских землях было связано с географическим положением края, его природными богатствами, экономическими изменениями в хозяйстве. Важной причиной ускорения железнодорожного строительства было поражение России в Крымской войне 1854-1856 гг. и буржуазные реформы 60-80-х гг. ХІХ в. Faktors of formation of railway transport of the South of Ukraine in the late ХІХ - early ХХ century and also the problems of creation of projects and the specific realization of them are investigated in the article. It is noticed, that development of railway building in Ukraine was connected with geograpfical position of the region, his natural resources and the economic changes. The basic factor of acceleration of railway building was defeating Russia in Crimean war 1854-1856 years and the bourgeois reforms of the 60-80-s of the ХІХ cen.