Мовознавчі погляди Івана Орнатовського в оцінці Олександра Потебні - Вакуленко, С.В. (Мовознавство, 2008)
У статті розглянуто центральний момент мовної теорії І. Орнатовського — розрізнення «мови в ширшому розумінні» та «мови у вужчому розумінні» (співвідносне з розрізненням «langage» і «langue» у Ф. де Соссюра) — на тогочасному науковому тлі. О. Потебня спирався головно на Орнатовського у своєму поцінуванні «загальної граматики». Критика Потебнею цієї останньої сприяла увиразненню його власної теоретичної постави. The paper offers an anylisis of the crux of I. Omatovs’kyj’s theoretical approach to language — his distinction of «language in a wider sense» and «language in a stricter sense» (roughly equivalent to that of «langage» and «langue» in F. de Saussure) — against the scholarly background of his time. O. Potebnia used Omatovs’kyj’s work as his main reference in the assessment of the «general grammar». Potebnia’s criticism of the latter was instrumental in the consolidation of his own theoretical position.