Tertium comparationis у міжмовному зіставленні дієслівних систем - Іваницька, Н.Б. (Мовознавство, 2009)
У статті з’ясовується проблема вибору tertium comparationis (основи зіставлення) при
двосторонньому порівняльному аналізі дієслівних систем української та англійської мов.
Обгрунтовується можливість застосування семантико-граматичної категорії «процесуальність» як основи зіставлення при встановленні міжмовних співвідношень між досліджуваними
системами. The article deals with the choice of tertium comparationis in the two-way contrastive analysis of
the Ukrainian and English verbs. The author gives proofs of using the semantic-grammatical category
«verbiality» as the effective base of comparison to ascertain the interlanguage correlation between
the verbs’ systems.