Традиції та новаторство в розвитку українського іменника - Карпенко, Ю.О. (Мовознавство, 2009)
У статті зроблено спробу синтетичного опису основних закономірностей динаміки українського іменника від найдавніших часів до сьогоднішнього дня. Найпомітніші зміни за час відомого нам життя українських імен пов’язані з прийняттям християнства (основна зміна, яка розтяглася на сімсот років), а також утвердженням більшовицької диктатури (20-30 pp. XX ст.) та її падінням (кінець XX ст.). Зміни іменника відбуваються дуже повільно й загалом малопомітно, але вони йдуть весь час. The article as in attempt to outline the main tendencies in the dymamics of Ukrainian anthro- ponymy from the ancient times to the present. The most remarkable changes in the known life of Ukrainian names are connected with the adoption of Christianity (the main change which continued for 7 centuries), as well as with the establishment of the bolshevik dictatorship (1920-30 s.) and its decline. Changes in anthroponymy occur slowly and unobtrusively but constantly.