«Темні місця» в «Слові о полку Ігоревім». 12 - Скляренко, В.Г. (Мовознавство, 2009)
У статті окреслено сутність, обсяг та завдання когнітивної ономастики. Цей розділ науки про власні назви є водночас розділом когнітивної науки, яка нині висувається на одне з чільних місць у науковому розвитку людства. The author discusses three dark places of «The Lay», namely «А мои mu Куряни свідоми кьмети», «Сыпахуть ми тъщими тулы поганыхъ тльковинъ великий женчюгъ на лоно», and «Стрілявши съ отня злата стола Салтани за землями». Не considers the word кьмети borrowed from Latin via the language of the Celts-Ruthenes, argues that «The Lay»’s поганые тльковины should be construed as denoting Chemihiv kovuyi, and refutes E.Keenan’s interpretation of салтани as с алтани.