Особливості утворення металоценових комплексів з бі- та трициклічними каркасними лігандами - Графов, А.В. (Украинский химический журнал, 1997)
Обговорюються особливості синтезу нового сімейства координаційних сполук титано-, цирконота гафноцену з об'ємними аліциклічними каркасними алкоголято-лігандами, що нараховує 28 представників. Серед них похідні ментолу, спиртів із скелетом біцикло [3,1,1] гептану, спиртів із скелетом біцикло [2,2,1) гептану та адамантану. Завдяки застосуванню на стадії нуклеофільного заміщення алкоголятів літію вдаєгься з високими виходами отримати дизаміщені продукти. Окрему увагу приділено синтезу комплексів з трициклічними лігандами — похідними адамантану. Нові сполуки охарактеризовані хімічним аналізом та мас-спектрометрично.