Стале господарювання: еколого-економічні проблеми - Демешок, О. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2021)
Зазначено, що стимулюванню ресурсоефективності діяльності сприятиме розроблення детального плану дій у сфері впровадження зеленої економіки, узгодженого з Національною стратегією сталого розвитку. Останній забезпечується збалансованістю трьох компонентів: економічного, соціального та екологічного. Проаналізовано сучасну державну політику на предмет розвитку концепції зеленої економіки в Україні. З’ясовано, що дотримання вітчизняними компаніями природоохоронного законодавства позитивно впливатиме на економічну результативність їх діяльності, а зелена економіка прискорюватиме процес переходу до сталого розвитку. Пріоритетними напрямами зеленого інвестування визначено розвиток відновлюваних джерел енергії, економію та збереження водних ресурсів, контроль забруднення тощо. Проаналізовано динаміку капітальних інвестицій в охорону навколишнього природного середовища в Україні. Досліджено, що саме зелені інвестиції сприяють зниженню рівня енергоємності ВВП та антропогенного навантаження на довкілля, підвищують ефективність виробництва товарів і послуг, рівень доходів та життя населення, уповільнюють інтенсивність викидів парникових газів, покращують якість pесуpсоспоживання, мінімізують залежність країни від закупівель енергоносіїв за кордоном. Зазначено, що екологічну ситуацію та рівень розвитку національної екологічної системи України, її місце за цими показниками серед інших держав світу можна оцінити за допомогою міжнародного індексу екологічного виміру. Крім того, цей індекс може бути використаний як потужний інструмент для прийняття рішень на аналітичній основі з урахуванням соціальних та економічних вимірів сталого розвитку. Однак нестабільність політичного й економічного середовища створює безліч перешкод на шляху розвитку зеленого інвестування в Україні, що не можна вирішити шляхом створення відповідної законодавчої бази та закріплення на законодавчому рівні стимулів для таких інвестицій. Обґрунтовано, що для запобігання цій ситуації слід упроваджувати інновації з відтворення природних ресурсів The article states that the promotion of resource efficiency will be facilitated by the development of a detailed action plan for the implementation of the green economy, in line with the National Strategy for Sustainable Development. Sustainable development is ensured by the balance of three components: economic, social and environmental. The modern state policy on the subject of development of the concept of "green" economy in Ukraine is analyzed. the condition for further economic development is a significant change in the current economic system, the transition to a new economic model and the implementation of the basic principles of sustainable development. One of the best options for such changes, according to many scientists around the world, is the concept of "green economy". Compliance with environmental legislation by domestic companies will have a positive impact on the economic performance of their activities. Thus, the "green economy" will accelerate the process of transition to sustainable development. The level of ecological situation and development of the national ecological system of Ukraine, its place on these indicators among other countries of the world can be estimated by means of the international index of ecological dimension. The higher this figure, the worse the results of pollution of the country's ecosystem. This index and its indicators determine a country's ability to protect its environment in the short and long term.
In addition, this index can be used as a powerful tool for decision-making on an analytical basis, taking into account the social and economic dimensions of sustainable development. The transition of Ukraine's economy to market principles is impossible without reforming the economy and improving economic levers in the field of natural resources management. Thus, the study of the tools and differences of the "green" economy allowed us to draw the following conclusions: under the current model of production, world economic growth can create a state where the damage from pollution and environmental degradation will significantly outweigh the income. Thus, in order to prevent this situation, it will be necessary to introduce innovations to reproduce natural resources.