Економіка коронавірусної епохи і глобальні зміни клімату - Степаненко, А.; Омельченко, А. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2021)
Висвітлено питання розвитку економіки в умовах пандемії коронавірусу, її негативні наслідки, перехід галузі в стан глибокої рецесії. Наведено прогноз щодо ймовірних утрат світового ВВП від коронавірусної кризи. Констатовано, що економічні наслідки пандемії Сovid-19 стали значним викликом для світу загалом й України зокрема, відкинувши їх розвиток на 20 років назад. За підрахунками ООН, у зв’язку із кризою у сфері економіки понад 6 млн українців можуть опинитися за межею бідності. Розкрито зміст заходів передових держав щодо протидії поширенню хвороби і надання економічної підтримки з метою скорочення тривалості глобальної рецесії. З’ясовано наслідки впливу пандемії на українську економіку через її кризовий стан – скорочення доходів значної частини населення або втрата основного джерела доходу, підвищення рівня безробіття. Обґрунтовано програми, спрямовані на допомогу в їх подоланні й забезпечення економічного розвитку держави.
Акцентовано увагу на доцільності впровадження додаткових дієвих заходів (крім уведення податкових канікул) щодо підтримки діяльності вітчизняного бізнесу в Україні. Наголошено про важливість подальшого дотримання карантинних обмежень і вимог, особливо громадянами групи ризику. Наведено основні дані щодо захворюваності на коронавірус в нашій державі, яка за кількістю нових випадків Covid-19 посідає третє місце в Європі та 11-те – у світі. Вказано на істотне зростання повторних випадків інфікування на міжнародному рівні, що коливається від 4 до 18 % загальної чисельності нових захворювань.
Проаналізовано основні версії виникнення і поширення коронавірусу SARS-CoV-2, зокрема його природне та штучне походження, як результат зміни клімату. Зазначено, що для вирішення кліматичних проблем потрібні десятиліття, щоб розробити і впровадити всі необхідні винаходи в галузі чистої енергії. Розкрито думку багатьох дослідників про те, що подолання пандемії коронавірусу можливе з використанням більш цілісного підходу – так званого єдиного здоров’я, згідно з яким здоров’я людини, тварин і довкілля розглядається у взаємозв’язку. Відповідно до теорії великої епідемії, кожні 100 років на планеті розгортається пандемія, а отже, велику світову епідемію у ХХІ ст. спричинив SARS-CoV-2. The article covers the issues of economic development in the conditions of the coronavirus pandemic, its negative economic consequences, entering a deep recession. The forecast opinions on the losses of world GDP from the coronavirus crisis are given. The negative economic consequences of the Covid-19 coronavirus pandemic have become a significant challenge for the world and Ukraine. The coronavirus pandemic pushed the world into development 20 years ago. According to UN estimates, the economic crisis could put more than 6 million Ukrainians out of poverty. The measures of the advanced countries to counteract the spread of the disease and provide support to the economy in order to reduce the duration of the global recession are revealed. The effects of the pandemic on the economy in Ukraine due to the economic crisis are shown, a significant proportion of the population has experienced a reduction in income or loss of the main source of income, rising unemployment. Sound programs for Ukraine aimed at helping to cope with the problems of the pandemic and ensure economic development. The need to comply with quarantine measures and their focus on at-risk groups, as well as on the development of the economy, which should continue to operate, is emphasized. The main data on the incidence of coronavirus in Ukraine are given. In terms of the number of new Covid-19 cases, Ukraine ranks third in Europe and 11th in the world. The proportion of recurrent cases in the world has also increased significantly, ranging from 4 to 18 % of the total number of new diseases. The main versions of the origin and spread of the new coronavirus SARS-CoV-2 are considered: about its natural and artificial origin, due to climate change. It will take decades to solve climate problems to develop and implement all the necessary inventions in the field of clean energy. Many researchers believe that the coronavirus pandemic calls for a more holistic "single health" approach that considers human, animal, and environmental health to be interrelated. There is the Theory of the Great Epidemic, which states that every 100 years a pandemic unfolds on the planet. In the XXI century. such a large global epidemic was caused by SARS-CoV-2.