Формалізація вартісного виміру екосистемних активів (на прикладі водних ресурсів) - Колмакова, В. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2021)
Досліджено сучасні європейські підходи до формалізації вартісних оцінок екосистемних активів та алгоритму їх упровадження в управлінську практику територіальних громад із позицій сталого природогосподарювання на прикладі водних ресурсів. Розкрито особливості застосування методів, підходів та напрямів економічної оцінки води як екосистемного активу, визначено ключові напрями практичного використання її результатів у системі природогосподарювання громад. Акцентовано, що серед найбільш поширених у світі новітніх методів формалізованої оцінки (економічної, територіального моделювання та картування, створення сценаріїв розвитку) перспективним для українських реалій оцінювання екосистемних активів, пов’язаних із водою, можна вважати запровадження розробки сценаріїв розвитку. Запропоновано алгоритм формалізації вартісної оцінки досліджуваних екосистемних активів із п’яти структурних блоків: перший передбачає розгляд сутності й диференційованих складових із позицій екосистемного підходу; другий визначає методологію ідентифікації комплексу екосистемних послуг, які можуть надаватися виявленими екосистемнимих активами в межах просторових утворень; третій орієнтований на дослідження інтеграційних процесів, що стосуються вивчення комбінаторики екосистемних послуг і системної взаємодії просторів; четвертий передбачає обґрунтування моделі відтворення таких активів у формальному вигляді із перспективою параметризації їх складових; п’ятий стосується виявлення методів вартісного виміру активів, вирішення питань фінансово-економічного врегулювання, визначення інноваційних шляхів сталого просторового розвитку територіальних громад.
Обґрунтовано перспективні напрями подальших наукових досліджень, а саме: формування комплексного стратегічного підходу до формалізації вартісного виміру екосистемних активів, пов’язаних із водою; розвиток та запровадження ефективних методичних підходів до їх оцінювання з метою забезпечення інвестиційної привабливості території внаслідок використання місцевих природних ресурсів, зокрема водних, як потужного потенціалу сталого просторового розвитку на місцевому рівні. Scientific approaches to the formalization of valuations of ecosystem assets on the example of water resources are studied. The peculiarities of application of methods, approaches and directions of economic assessment to water as an ecosystem asset are revealed, key directions of practical application of results of economic assessment of ecosystem assets related to water in the system of nature management of territorial communities are determined. An algorithm for formalizing the valuation of water-related ecosystem assets from the following five blocks is proposed: the first involves consideration of the essence and differentiated components of water-related ecosystem assets from the standpoint of the ecosystem approach; the second defines the methodology for identifying a set of ecosystem services that can be provided by identified ecosystem assets within spatial formations; the third is focused on the study of integration processes related to the study of the combinatorics of ecosystem services and system interaction of spaces; fourth - provides a rationale for the model of reproduction of ecosystem assets related to water in a formal form with the prospect of parameterization of their components; The fifth block concerns the identification of methods used for their cost measurement and the solution of financial and economic settlement issues and the definition of innovative ways of sustainable spatial development of united territorial communities.
Further research has prospects in the following areas: formation of a comprehensive strategic approach to formalizing the value measurement of water-related ecosystem assets; and development and introduction of effective methodological approaches to the assessment of ecosystem assets for the formation of investment attractiveness of the territory through the use of local natural resources, including water, as a powerful potential for sustainable spatial development at the local level.