Засади формування економічного механізму регулювання використання підземних вод - Левковська, Л.; Митрофанова, О. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2021)
Публікацію присвячено проблемам формування економічного механізму регулювання сталого використання водних ресурсів, зокрема розробці науково обґрунтованих рекомендацій щодо перспектив залучення в експлуатацію підземних водоносних горизонтів та збільшення їх частки в різних сегментах господарської діяльності та соціальної сфери. Систематизовано питання перспектив удосконалення системи управління водно-ресурсним потенціалом України. Зазначено, що системний підхід до розгляду та вирішення цього завдання передбачає доцільність розробки відповідних методологічних та методичних основ та інформаційно-аналітичної бази. Оцінка і прогноз перспектив розвитку водоспоживання з підземних джерел, залучення визначених адміністративних, правових та фінансових важелів неможливі без урахування широкого комплексу географічних, гідрогеологічних, соціально-економічних та екологічних факторів. Запропоновано загальні методологічні підходи до створення необхідної прогнозної системи, виходячи з гідрологічних та гідрогеологічних умов у регіональному розрізі, характеристик водозаборів, визначення якісних і кількісних показників джерел водопостачання, стану їх захищеності від впливу техногенного та низки інших факторів. Наголошено, що тільки методично виважений аналіз усіх цих чинників дасть змогу виявити регіональні природні, соціальні й економічні закономірності, а також визначити економічне підґрунтя і напрями розвитку водогосподарської галузі України. Схематично представлено основні завдання та шляхи їх виконання, а також інформаційну основу й алгоритм залучення і використання даних для аналізу можливостей реалізації природного потенціалу підземних вод у межах різних територіальних одиниць. Обґрунтовано, що створення досконалої системи визначення перспектив використання підземних водних ресурсів як інструмента регулювання цього процесу, якості та забезпечення їх охорони в подальшому уможливить здійснення прогнозної економічної оцінки ролі цих вод у покращенні систем водопостачання кожного конкретного регіону нашої держави. The publication is devoted to issues of the formation of an economic regulation mechanism of sustainable water resources using in Ukraine, in particular the development of scientifically based recommendations for the involvement of underground aquifers in operation and increase the quantity of their use in various sectors of economy. It is noted that a system approach to the consideration and solution of this issue provides the need to develop appropriate methodical and methodological bases and create an information and analytical base. Assessment and forecast of prospects for the development of water consumption from underground sources and the involvement of appropriate administrative, legal and financial levers to perform such tasks are impossible without taking into account a range of geographical, socio-economic and environmental factors. It is proposed general methodological approaches to the creation of an appropriate forecasting system considering hydrological and hydrogeological conditions of different regions, the characteristics of water intakes, the qualitative and quantitative indicators of water supply sources, the state of their protection from the influence of anthropogenic factors, and a number of other indicators. It is accentuated that only a methodically balanced analysis of all these factors will reveal the natural, social and economic patterns of the region and determine the economic basis and appropriate ways of the water management industry development. In the publication schematically presented the tasks and ways to solve these tasks, and the information basis and algorithm for involvement and using data to analyze the possibilities of realizing the natural potential of groundwater within different territorial units. The creation of an accomplished system for determination of the prospects for the use of groundwater resources as a tool for regulation of using, quality and ensuring their protection, will allow performing a forecast economic assessment of the potential role of groundwater in improving water use systems in each specific region.