До етимології слів обрій і вирій - Задорожний, В.Б. (Мовознавство, 2009)
У статті зроблено спробу пояснити походження слів обрій і вирій, етимологію яких сучасне
українське мовознавство трактує як нез’ясовану. Пропонована інтерпретація мовних фактів
спирається не лише на суто лінгвістичний їх аналіз, а й намагається взяти до уваги й певні
світоглядні уявлення наших предків, що могли мотивувати появу в мові цих слів. An attempt of etymologizing of a words обрій and вирій are done in the article, etymology of which modem Ukrainian linguistics interprets as indefinite. The offered interpretation of linguistic facts leans not only on their especially linguistic analysis, but tries to take into consideration certain world views presentations of our ancestors which could explain the appearances in the language of this word.