Системні маркери компаративної фразеології крізь призму зіставлення - Мізін, К.І. (Мовознавство, 2009)
Стаття присвячена зіставному вивченню системних маркерів компаративної фразеології —універсальності та когнітивності—на матеріалі близькоспоріднених і віддаленоспоріднених мов. Ці системні маркери визначає порівняння, яке, як операція мислення у свідомості людини і трансцендентальний інструмент при пізнанні нею об’єктивного світу, є (1) універсальним та (2) когнітивним. The paper deals with the comparative study of system markers of comparative phraseology, i. e. universality and cognitivity, on the material of close-kindred and distant-kindred languages. Universality and cognitivity are determined comparison, as the latter is a thinking operation in human consciousness and is (1) universal and (2) cognitive, because it presents a transcendental instrument in a person’s cognition of the objective world.