Опозиція «гарячий / холодний» в ознаковій парадигмі «соціально-етична оцінка особи» східнослов’янської мовної картини світу ХІ-ХІІІ ст. - Межжеріна, Г.В. (Мовознавство, 2009)
Стаття присвячена реконструкції семантичного обсягу ознак, які в парадигмі «соціально-етична оцінка особи» репрезентували опозицію «гарячий / холодний» і становили основу узуальної внутрішньої форми відповідних іменників і прикметників, уживаних у східнослов’янських писемних пам’ятках ХІ-ХІІІ ст. The article deals with the function of characteristics hot/ cold in forming lexeme’s usual intrinsic form representing a fragment of the «socio-ethical assessment of person» of the Kyiv Rus’ period worldview. The paper discusses the roots -ир-, -(с)вар-, -пал-, -теоплъ-, -стоуд- / -стыд-, -мьрз- representing the characteristics hot/cold in the sign paradigm of 11-13th cent. East Slavic worldview.