Деякі методологічні проблеми дослідження етно- і глотогенезу східних слов’ян на сучасному етапі - Півторак, Г.П. (Мовознавство, 2010)
У статті обґрунтовується необхідність комплексного підходу до етно- і глотогенетичних досліджень із залученням не тільки лінгвістичних, але й історичних, археологічних, антропологічних та інших джерел, визначаються їхні можливості й недоліки, аналізуються основні здобутки східнослов’янських суспільствознавців у застосуванні комплексного методу, розглядається проблема походження української мови. Порушуються також деякі інші актуальні методологічні проблеми історичного мовознавства. The author argues for the necessity of employing many-sided approach in ethnogenetic research using linguistic as well as historical, archaeological, anthropological and other relevant data. He discusses perspectives and shortcomings of present-day studies in this field, main results obtained by East Slavonic specialists in the humanities using such comprehensive approach, and the problem of the origin of Ukrainian, also touching upon some other important methodological issues of historical linguistics.