Українсько-російські мовні контакти на сучасному етапі: притягування і відштовхування. I. Впливи, інтерференція, запозичення - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2010)
У статті розглядаються українсько-російські мовні контакти на сучасному етапі (кінець XX — початок XXI ст.), які характеризуються певним ослабленням впливів російської мови на українську й, навпаки, посиленням впливів української мови на російську (в Україні), більшою увагою вже не тільки україномовної, а й російськомовної спільнот до проблем національної самобутності відповідно української і російської мов (з «відштовхуванням» від іншої мови). The article deals with the present-day state of Ukrainian-Russian language contacts (at the turn of the twenty-first century) which are characterized by some weakening of Russian language influences on the Ukrainian language and vice versa reinforcement of Ukrainian language influences on the Russian language (in Ukraine), by the greater attention of not only Ukrainian-, but also Russian-speaking strata of society to problems of national originality of Ukrainian and Russian accordingly (with «estrangement» from the other language).