Етюди з "Короткого етимологічного словника топонімів України" - Лучик, В.В. (Мовознавство, 2010)
У статті запропоновано етимології найвідоміших топонімів України, які починаються літерою Б (назви на Ба- та Бе-). Розглянуті назви різноманітні за своїм походженням, але, на відміну від топонімів на А-, є переважно автохтонними. З-поміж них представлено українські утворення з питомими або запозиченими основами, праслов’янські, південнослов’янські, західнослов’янські, східнороманські, германські, фракійські, тюркські та інші за походженням топоніми. The article suggested etymology of most Ukrainian toponyms that start with the letter B (names on Ba- and Be-). We consider a variety of names for their origin, but unlike А-place-names, they are mainly autochthonous. Among them are specific bases or adopted Ukrainian formations, pre-Slavic, South-Slavic, West-Slavic, South-Romance, Germanic, Thracian, Turkic and other toponyms.