Слов’янські nomina loci, умотивовані термічною семантикою - Черниш, Т.О. (Мовознавство, 2010)
Статтю присвячено історико-етимологічному аналізові групи слов’янських лексем з коренем псл. *gог- / zаг-, уживаних на позначення як фізіогенних, так і культурних об’єктів. Автор реконструює праслов’янські відповідники деяких із них, встановлює їхні дериваційні моделі, семантичні різновиди та ізоглоси їхньої рефлексації, простежує паралелі в інших гніздах з етимонами термічної семантики. The author analyzes from historical-etymological viewpoint the group of Slavonic place names sharing the Common Slavonic root *gor- / zar- and denoting both natural and cultural objects. She reconstructs Common Slavonic words underlying some of them, establishes their derivational models, isoglosses and semantic types of their reflection in Slavonic languages as well as parallels in other word families with roots of the similar meaning.