Перформативи як індикатори функцій конвенційних висловлень - Баландіна, Н.Ф. (Мовознавство, 2010)
У статті досліджуються експліцитні перформативи як індикатори комунікативних функцій конвенційних висловлень. У перформативну парадигму введено семантичні перформативи, їхні формальні модифікації, а також прагматичні кліше, що виявляють ознаки непрямих перформативів. The given paper analyses the explicit performatives as indicators of the communicative functions and conventional utterances. Semantic performatives, their formal modifications, and pragmatic clichfis which display the signs of indirect performatives were included into the performative paradigm.