Міжнародне багатостороннє та регіональне співробітництво пострадянських держав у сфері космічної діяльності - Малишева, Н.Р. (Порівняльно-правові дослідження, 2009)
У статті досліджується стан, напрями, правові форми та пріоритети міжнародного співробітництва в галузі космічної діяльності дванадцяти пострадянських держав. Аналізується участь відповідних держав у багатосторонньому співробітництві під егідою ООН, а також у регіональному співробітництві в межах СНД, і на двосторонніх засадах. Автор доводить, що розвиток такого співробітництва в межах пострадянськихих інтеграційних утворень виявив свою низьку ефективність. Сьогодні ці держави виявляють прихильність до двосторонніх зв’язків, а зростаючу роль у виборі пріоритетів міжнародного співробітництва держав регіону відіграє прикладна космонавтика. В статье исследуется состояние, направления, правовые формы и приоритеты международного сотрудничества в области космической деятельности двенадцати постсоветских государств. Анализируется участие соответствующих государств в многостороннем сотрудничестве под эгидой ООН, а также в региональном сотрудничестве в рамках СНГ, а также на двусторонних началах. Автор показывает, что развитие такого сотрудничества в рамках постсоветских интеграционных образований обнаружило свою низкую эффективность. Сегодня эти государства выявляют приверженность двусторонним связям, а растущую роль в выборе приоритетов международного сотрудничества государств региона играет прикладная космонавтика. This article is devoted to cooperation in the field of space activities of 12 post-Soviet states. On territory of the new independent states presented «fragments» of space industry of the former state, impossible or difficult to use by separate state. The status and application of the UN treaties of outer space by the countries of the region are analyzed. The low level of ratification of key UN treaties on Outer Space, the underestimation of the benefits for countries participating in these treaties is investigated. Agreements on space activities, concluded within the CIS demonstrated their weak efficacy. The growing commitment to bilateral relationships between states in this field is illustrated. The role of space application and direct dependence of space cooperation and space policy directions to space industry development in the different countries of the region are analyzed.