Наскільки український синтетичний майбутній час є синтетичним? - Даниленко, А.І. (Мовознавство, 2010)
У статті висвітлюється питання синтетичності складного майбутнього часу з погляду ареалогії та діахронічної типології. Спираючись на погляди О. О. Потебні, автор пропонує розглядати складний майбутній час як наслідок дії вторинного аналітизму, який поширювався історично з південного заходу на північ та південний схід українського мовного ареалу. Існування в цьому ареалові континууму клітичності дозволяє авторові розглядати рефлекси форм допоміжного часу -му/-меш/-ме тощо як флективні клітики. The article deals with the question of synthetism of the synthetic future tense from the point of view of its areal distribution and diachronic typology. Premised on O. Potebnja’s views, the author proposes to treat the future synthetic tense as the result of secondary analytism spreading historically from Southwest via North to Southeast Ukrainian. The existence of a particular clitic continuum allows the author to view reflexes of the auxiliary verb -mu/-mejb/-me and the like as inflectional clitics.