Граматика мови візуального програмування Петрі-об’єктних моделей - Дифучин, А.Ю.; Стеценко, І.В.; Жаріков, Е.В. (Проблеми програмування, 2021)
Імітаційне моделювання широко використовується у дослідженні властивостей систем, пошуку оптимальних умов, прогнозування. Мережі Петрі є універсальним інструментом для формалізації дискретно-подійних систем. Недоліком мереж Петрі є зростання кількості візуальних елементів під час проєктування складних систем. Через нагромадження зв’язків та елементів перевага візуального сприйняття моделі зникає, модифікація параметрів моделі потребує значної кількості рутинних дій. Петрі-об’єктні моделі вирішують проблему тиражування фрагментів мереж Петрі з заданими параметрами та конструювання моделі системи з великої кількості елементів. Однак Петрі-об’єктна технологія не позбавляє необхідності зв’язування елементів моделі. Розроблена мова візуального програмування Петрі-об’єктних моделей дає можливість зменшити кількість помилок при конструюванні моделі за рахунок автоматизації кодування зв’язків між елементами моделі та графічного представлення моделі. Окрім тиражування Петрі-об’єктів, мова реалізує тиражування зв’язків між Петрі-об’єктами. За рахунок такого тиражування досягається також компактність візуального представлення для складних моделей. Реалізація введених понять у мові візуального програмування дає можливість швидко створювати та групувати елементи моделі. Алфавіт мови складається із графічних елементів, передбачених для конструювання Петрі-об’єктної моделі. Синтаксис мови визначений правилами конструювання виразів із послідовності символів алфавіту мови. Семантика мови програмування визначається правилами перетворення мовних виразів в обчислення. Формалізація граматики мови візуального програмування представлена у вигляді правил виведення та зроблені висновки про її властивості. Petri-object models solve the problem of replicating fragments of Petri nets with given parameters and constructing a model from a large number of elements. The developed visual programming language of Petri-object models gives a possibility to reduce the number of errors during a model construction by automating the coding links between elements and graphical representation of a model. In addition to replicating Petri objects, the visual language implements replication of links between Petri objects. Formalization of the visual programming language grammar is presented in the form of production rules. A conclusion about grammar properties has been drawn.