Етносимвольні асоціативні паралелі в українських народних піснях - Жайворонок, В.В. (Мовознавство, 2010)
У статті пропонуємо реконструкцію мовної символіки українських народних пісень, виходячи з постулату О. О. Потебні, що тільки з погляду мови можна впорядкувати символи згідно зі світоглядом народу. З цією метою, спираючись на методику О. О. Потебні, реконструюємо етносимвол вода з огляду на його асоціативні паралелі з реаліями стану і поведінки людини. The article reveals the reconstruction of language symbolism of Ukrainian folk songs due to O. Potebnya’s saying that symbols can be arranged only according to the language laws and nation’s world outlook. With this purpose and according to O. Potebnya’s methodology we reconstruct ethnic symbol вода due to its associative parallels with the names and objects of a person’s condition and behaviour.