Архаїчна лексика українських діалектів Закарпаття й реконструкція праслов’янського словника - Іліаді, О.І. (Мовознавство, 2011)
Статтю присвячено оцінці потенційних можливостей архаїчної лексики українських діалектів
Закарпаття в аспекті реконструкції праслов’янського словника. На підставі вибіркового
етимологічного аналізу архаїчних діалектизмів українських говірок закарпатського ареалу
виділено вузькі лексичні ізоглоси, які поєднують його словник зі словником окремих західно-
та південнослов’янських мов, обґрунтовано необхідність створення регіонального етимологічного
словника й визначено місце в ньому реліктової лексики карпатських слов’ян. The article deals with the assessment of Zakarpatty a Ukrainian dialects vocabulary potential ca¬pabilities in terms of protoslavonic vocabulary reconstruction. On the basis of sampling etimological analysis of archaic Ukrainian dialectisms of Zakarpattya area there are distinguished separate iso-glosses which unite the native dialect vocabulary with the vocabulary of certain western- and southslavonic languages and the necessity of setting up of an areal etimological dictionary is well grounded.