Особенности комплексообразования ионов меди с хитозаном - Рябов, С.В.; Кобилінський, С.М.; Козак, Н.В.; Нізельський, Ю.М.; Керча, Ю.Ю. (Украинский химический журнал, 2005)
Показано особливості комплексоутворення йонів міді з хітозаном, який є одним з найбільш поширених полісахаридів у природі. Застосовуючи комплексні методи досліджень — ІЧ- та електронну спектроскопії, електронний парамагнітний резонанс (ЕПР) — встановлено склад та будову (геометрію) комплексів, що утворюються на поверхні хітозану. Для хітозану з низьким ступенем деацилювання можливе утворення комплексів міді за участю киснів залишкових ацильних груп. Показаны особенности комплексообразования ионов меди и хитозана, который является одним из наиболее распространенных полисахаридов в природе. С использованием комплексных методов исследований — ИК- и электронной спектроскопий, ЭПР (электронного парамагнитного резонанса) — установлен состав и строение (геометрия) комплексов, которые образуются на поверхности хитозана. Для хитозана с низкой степенью деацилирования возможно образование комплексов меди с участием кислородов ацильных групп. The peculiarities of complex-forming between copper ions and chitosan, one of the most abundant polysaccharide in the nature, are shown. Applying modern methods such as IR-, electronic spectroscopy, EPR (electronic paramagnetic resonance) the structure and spatial pattern (geometry) of complexes formed on the chitosan’s surface are established. Chitosan having a low degree of deacetylation forms complexes involving oxygen of free acyl groups.