Розчинення-йонізація міді в ацетонітрильних розчинах тетрафторборату фенілдіазонію - Ковальчук, Є.П.; Решетняк, О.В.; Сметанецький, В.Я. (Украинский химический журнал, 2005)
Досліджено процеси, які відбуваються в ацетонітрильних розчина х тетрафторборату фенілдіазонію (ДАС) при їхньому контакті з металічною міддю. Встановлено, що каталітична активність щодо відновлення ДАС властива лужним металам, Mg, Zn, F e та Cu. Вперше виявлено ефект розчинення-йонізації металів у результаті їхньої взаємодії з діазосіллю. Н а основі спектрального аналізу продуктів відновлення ДАС запропоновано механізм цього процесу. Исследованы процессы, происходящие в ацетонитрильных растворах тетрафторбората фенилдиазония (ДАС) при их контакте с металлической медью. Установлено, что каталитическую активность при восстановлении ДАС проявляют щeлочные металлы, Mg, Zn, Fe и Cu. Впервые установлен эффект растворения-ионизации металлов в результате их взаимодействия з диазосолью. На основании спектрального анализа продуктов восстановления ДАС предложен механизм этого процесса. The processes which take place in the acetonitrile solutions of phenyldiazonium tetrafluoroborate (DAS) during their contact with a metallic copper were studied. It was determined that the catalytic activity under the diazonium salts reduction possesses the alkaline metals, Mg, Zn, Fe and Cu. In the first time the effect of the metal dissolution-ionization in the result of their interaction with the diazonium salt has been determined. The mechanism of this process has been proposed on the base of the spectral analysis of the products of DAS reduction.