Прогнозування мовного конфлікту як соціолінгвістичне завдання - Черненко, Г.А. (Мовознавство, 2011)
Стаття присвячена мовному конфлікту як одному з варіантів розвитку мовної ситуації в країні, який можна прогнозувати за допомогою методів соціолінгвістики. Щоб запобігти йому, потрібно аналізувати і порівнювати думки експертів, які репрезентують різні сторони цього конфлікту, щодо оптимального розподілу сфер мовного функціонування. Представлено результати такого експертного опитування стосовно мовної ситуації в Україні. The article is devoted to the language conflict as to a specific type of the development of a language situation which may be predicted by the socio linguistic methods. To prevent the conflict between languages we should analyze and compare opinions of experts, representing two parties of the conflict, about the best way to distribute the different functional spheres between these languages. Some results of the Expert Poll concerning the language situation in Ukraine are presented to attention of readers.