Історико-лінгвістичні суперечки навколо дунайської латини та романського континуітету в румунському етно- і глотогенезі - Лучканин, С.М. (Мовознавство, 2011)
У статті в діахронії висвітлено історико-лінгвістичну дискусію навколо проблеми походження
румунського народу, його безперервного проживання (континуітету) в карпато-дунайських землях протягом тисячолітнього великого переселення народів, ролі субстратно-суперстратних чинників у формуванні румунської мови як розмовної латинської на південь і на
північ від Дунаю. In the article is reflected a diachronic an historico-Iinguistic debate as regards the problem of the origin of the Romanian people, their continuous dwelling in the Carpathian and Danube territories during a millennial large migration of people, as well as the role of substrato-superstratum factors in the forming of the Romanian language as colloquial Latin southward and north of Danube.