Сучасна українсько-хорватська лексикографія - Васильєва, Л.П. (Мовознавство, 2011)
Початки формування літературної мови хорватів і українців припадають на ІХ ст. Розглядаючи розвиток літературної мови на теренах Хорватії та України, заглиблюємося в ситуацію, що склалася з місцевими діалектними різновидами: у різних регіонах цих земель формувалися писемні мови на кількох діалектно-говіркових основах. Перші друковані хорватське та українське лексикографічні видання припадають на 1595 р. — словник Ф. Вранчича та 1596 р. — словник Л. Зизанія. Сьогодні кількість хорватських та українських лексикографічних видань, які б стосувалися цих двох мов, незначна. У статті представлено опубліковані та заплановані останніми роками хорватсько-українські лексикографічні видання. The formation of literary language of the Croats and the Ukrainians originated in the nineteenth
century. Considering the development of literary language on the territory of Croatia and Ukraine,
the author of the paper regards the situation of the local dialectal varieties: written languages with
several dialect-patois basis were formed in different regions of these lands. The first printed Croatian
and Ukrainian lexicographical publications date back to 1595 — a dictionary by F. Vranchych
(F. Vrancic) and 1596 — the dictionary by L. Zyzaniy. Today a number of Croatian and Ukrainian
lexicographic publications which consider these two languages are scarce. The paper presents the
published and planned in recent years Ukrainian-Croatian lexicographical editions.