Порівняльний аналіз конституційних проектів М. Драгоманова і М. Грушевського 1884 і 1905 рр. у контексті еволюції концепцій самостійності України кінця ХІХ — початку ХХ ст. - Комзюк, Л.Т. (Порівняльно-правові дослідження, 2009)
У статті порівнюються конституційні проекти М. Драгоманова (1884 р.) та М. Грушевського (1905 р.), зокрема, їх положення щодо децентралізації влади і федералізації Російської імперії, забезпечення прав національних меншин, створення федерального парламенту, форми автономії України. Автор доходить висновку про спадкоємність двох проектів, але звертає увагу й на їх відмінності, зокрема, у питаннях державного устрою. В статье сравниваются конституционные проекты М. Драгоманова (1884 г.) и М. Грушевского (1905 г.), в частности, их положения о децентрализации власти и федерализации Российской империи, обеспечении прав национальных меньшинств, создании федерального парламента, форме автономии Украины. Автор приходит к выводу о преемственности двух проектов, но обращает внимание и на их отличия, в частности, в вопросах государственного устройства. The author compared the constitutional projects of Myhaylo Dragomanov (1884) and Myhaylo Grushevskyi (1905), in particular their provisions on decentralisation of power and federalization of Russian empire, protection of rights of national minorities, creation of federal parliament, form of Ukraine’s autonomy. Author argued the succession between the projects, nevertheless points on their differences, in particular in the questions of the form of autonomy.