Шляхи та інструментарій підвищення ефективності використання природних ресурсів в Україні (управлінські механізми і засоби переробки сірководневої суміші на водень у Чорному морі) - Андрушків, Б.М.; Гагалюк, О.І.; Кирич, Н.Б.; Погайдак, О.Б.; Череп, А.В.; Шерстюк, Р.П. (Вісник економічної науки України, 2021)
Стаття присвячена можливостям використання сірководневої суміші, що міститься у глибинах Чорного моря, як сировини для переробки у водень та отримання сірки, як побічного продукту переробки. Розглянуто перспективи та проблеми використання енергетичних ресурсів в умовах енергетичної кризи в Україні.
Унаслідок проведених геолого-розвідувальних робіт та аналітичних досліджень встановлено запаси сірководневої суміші, запропоновано механізми та засоби її переробки у водень. Зокрема розглянуто доцільність застосування абсорбційно-електрохімічного методу очищення водню від сірки, яку знову ж таки можна використовувати як побічний продукт для потреб національної економіки. Виявлено, що в процесі довготривалої експлуатації, внаслідок часткового руйнування елементів електрохімічного реактору, ефективність існуючих установок очищення знижується порівняно з допустимими показниками. Встановлено, що санітарно-захисні заходи для переробки сировини не відповідають Державним санітарним правилам охорони атмосферного повітря населених місць. З екологічних позицій запропоновано використати економіко-математичне моделювання процесів масообміну в газорідинній системі з урахуванням гідродинамічних процесів в абсорбційно- електрохімічних установках очищення повітря від сірководню і т.д.
Визначено шляхи активізації процесу наукових розробок з цієї та суміжної проблематики, її економічну ефективність. Вивчено економічні, екологічні та безпекові чинники впливу на активізацію процесів переробки сірководневої суміші. Описано механізми і засоби підвищення ефективності використання сірководневої суміші з Чорного моря. Запропоновано шляхи організації її переробки на водень. Запропоновано здійснити заходи з розробки відповідних науково-технічних програм і створення сприятливого інвестиційного клімату щодо залучення інвестицій для їх реалізації. Статья посвящена возможностям использования сероводородной смеси, содержащейся в глубинах Черного моря, в качестве сырья для переработки в водород и получения серы, как побочного продукта переработки. Рассмотрены перспективы и проблемы использования энергетических ресурсов в условиях энергетического кризиса в Украине.
В результате проведенных геологоразведочных работ и аналитических исследований установлены запасы сероводородной смеси, предложены механизмы и средства ее переработки в водород. В частности, рассмотрена целесообразность применения абсорбционно-электрохимического метода очистки водорода от серы, которую опять же можно использовать как побочный продукт для нужд национальной экономики. Обнаружено, что в процессе долговременной эксплуатации, вследствие частичного разрушения элементов электрохимического реактора, эффективность существующих установок очистки снижается по сравнению с допустимыми показателями. Установлено, что санитарно-защитные меры по переработке сырья не отвечают Государственным санитарным правилам охраны атмосферного воздуха населенных мест. С экологических позиций предложено использовать экономико-математическое моделирование процессов массообмена в газожидкостной системе с учетом гидродинамических процессов в абсорбционно-электрохимических установках очистки воздуха от сероводорода и т.д.
Определены пути активизации процесса научных разработок по этой и смежной проблематике, ее экономической эффективности. Изучены экономические, экологические и факторы воздействия на активизацию процессов переработки сероводородной смеси. Описаны механизмы и средства повышения эффективности использования сероводородной смеси из Черного моря. Предложены пути организации ее переработки в водород. Предложено осуществить мероприятия по разработке соответствующих научно-технических программ и создание благоприятного инвестиционного климата по привлечению инвестиций для их реализации. The article is devoted to the possibilities of using the hydrogen sulfide mixture contained in the depths of the Black Sea as a raw material for processing into hydrogen and obtaining sulfur as a by-product of processing. Prospects and problems of energy resources use in the conditions of energy crisis in Ukraine are considered.
As a result of the conducted geological exploration works and analytical researches the reserves of hydrogen sulfide mixture were established, the mechanisms and means of its processing into hydrogen were proposed. In particular, the expediency of using the absorption - electrochemical method of purification of hydrogen from sulfur, which again can be used as a by - product for the needs of the national economy. It was found that in the process of long-term operation, due to the partial destruction of the elements of the electrochemical reactor, the efficiency of existing treatment plants is reduced compared to acceptable values. It is established that sanitary-protective measures for processing of raw materials do not correspond to the State sanitary rules of protection of atmospheric air of settlements, etc. From the ecological point of view, it is proposed to use economic-mathematical modeling of mass transfer processes in a gas-liquid system taking into account hydrodynamic processes in absorption-electrochemical installations for air purification from hydrogen sulfide, etc.
Ways to intensify the process of scientific development on this and related issues of its economic efficiency are identified. Economic, ecological and safety factors influencing the intensification of hydrogen sulfide processing are studied. Mechanisms and means of improving the efficiency of the use of hydrogen sulfide mixture from the Black Sea are described. Ways to organize its processing into hydrogen are proposed. It is proposed to take measures to develop appropriate scientific and technical programs and create a favorable investment climate to attract investment for their implementation.