Концептуально-аналітичне забезпечення стратегічного планування соціально-економічного розвитку держави і регіонів - Столярова, В.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті представлено результати експертно-проєктної оцінки технологій підготовки й прийняття стратегічних рішень Центральних органів виконавчої влади. Розкрито механізми вирішення проблем стратегічного планування соціально-економічного розвитку держави і регіонів як єдиної системи життєдіяльності. Розглянуто державну регіональну політику як провідну складову соціально-економічної політики на основі метрології регіонального людського розвитку в базовому, поточному і майбутньому періодах. Виконано порівняльний аналіз провідних положень проєктів законів України «Про державне стратегічне планування» 2011 та 2017 р. Визначено типові терміни державних стратегій регіонального розвитку на періоди до 2015, 2020 та 2027 років для формування єдиного глосарію стратегічного планування соціально-економічного розвитку держави і регіонів. Використовуючи обґрунтовані автором принципи формування комплексного стратегічного планування в якості теоретичної і робочої гіпотез дослідження, розкрита еволюція принципів соціально-економічної і регіональної політики в України в 2006-2021 рр. Згруповано показники узгодження діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо соціально-економічного розвитку регіонів. Розкрито етапи становлення інформаційно-методичного досвіду локалізації глобальних ЦРТ та ЦСР на періоди до 2015 та 2030 років з рейтинговими оцін ками Індексу регіонального людського розвитку. Розглянуто процедури визначення стратегічних пріоритетів регіонального розвитку. Наведено проблемні питання у сфері реалізації Державних стратегій регіонального розвитку, які пов’язані з необхідністю впровадження бюджетної децентралізації та бюджетної федералізації унітарної держави. В статье представлены результаты экспертно-проектной оценки технологий подготовки и принятия стратегических решений Центральных органов исполнительной власти. Раскрыты механизмы решения проблем стратегического планирования социально-экономического развития государства и регионов как единой системы жизнедеятельности. Рассмотрена государственная региональная политика как ведущая составляющая социально-экономической политики на основе метрологии регионального человеческого развития в базовом, текущем и будущем периодах. Проведен сравнительный анализ ведущих положений проектов законов Украины «О государственном стратегическом планировании» 2011 и 2017 гг. Определены типовые сроки государственных стратегий регионального развития на периоды до 2015, 2020 и 2027 годов для формирования единого глоссария стратегического планирования социально-экономического развития государства и регионов. Используя обоснованные автором принципы формирования комплексного стратегического планирования в качестве теоретической и рабочей гипотез исследования, раскрыта эволюция принципов социально-экономической и региональной политики Украины в 2006-2021 гг. Сгруппированы показатели согласования деятельности центральных и местных органов исполнительной власти и органов местного самоуправления по социально-экономическому развитию регионов. Раскрыты этапы становления информационно методического опыта локализации глобальных ЦРТ и ЦСР на периоды до 2015 и 2030 годов с рейтинговыми оценками Индекса регионального человеческого развития. Рассмотрены процедуры определения стратегических ценностей регионального развития. Приведены проблемные вопросы в сфере реализации Государственных стратегий регионального развития, связанных с необходимостью внедрения бюджетной децентрализации и бюджетной федерализации унитарного государства. The article presents the results of an expert-project assessment of technologies for preparing and making strategic decisions of the Central executive authorities. The mechanisms for solving the problems of strategic planning of the socio-economic development of the state and regions as a single system of life are disclosed. The state regional policy is considered as a leading component of socio-economic policy based on the metrology of regional human development in the base, current and future period. A comparative analysis of the leading provisions of the draft laws of Ukraine "On State Strategic Planning" for 2011, 2017 has been carried out. The standard terms of state strategies for regional development for the periods up to 2015, 2020 and 2027 have been determined to form a unified glossary of strategic planning for the socio-economic development of the state and regions. Using the principles of formation of complex strategic planning justified by the author as the theoretical and working hypotheses of the study, the evolution of the principles of socio-economic and regional policy of Ukraine in 2006-2021 is revealed. Grouped indicators of coordination of activities of central and local executive authorities and local governments on the socio-economic development of regions. The stages of formation of information methodological experience of localization of global MDGs and SDGs for the periods up to 2015 and 2030 with ratings of the Regional Human Development Index are revealed. The procedures for determining the strategic values of regional development are considered. Problematic issues in the field of implementation of the State strategies for regional development related to the need to introduce budgetary decentralization and budgetary federalization of a unitary state are given.